fbpx

Veći deo godine u Sibiru je veoma hladno i snežno, zimi temperatura vrlo lako dostiže i do  -50°C. Zima je duga i hladna sa visokim pokrivačem snega. Čak i u julu ima snega. Klima je vrlo surova, ali je sačuvala zato lepotu prirode od industrijalizacije. Zato Sibir ima prava čuda. Leto u Sibiru je kratko, svega 3 meseca. Tada priroda potpuno oživljava i hiljade najrazličitijih vrsta biljaka se trudi da nikne cveta i ostavi seme za to kratko vreme.

Origano je veoma popularan među stanovnoicima Evrope i SAD-a, koji ga za razliku od stanovnika Sibira često koriste kao začin. Takođe od origana i tamjana kuvaju neobično aromatičan napitak koji može da se popije umesto običnog čaja. Glavna prednost sibirskog origana je visoki nivo antioksidantne aktivnosti i u tom  smislu je rekorder među svojim postojećim oblicima te lekovite biljke.

Vekovima su stanovnicima Sibira bila poznata antibakterisjka i protivgljivična svojstva kleke koja je bogata eteričnim uljima. Pravili su esenciju od mladih grančica i prali njome burad koju su zatim koristili za čuvanje namirnica tokom dugotrajne zime.

Drevna žitarica Starog kontinenta. Sadrži čak 45 procenata omega-3 masnih kiselina, bogat je izvor vitamina E.  Stanovnici Sibira su tradicionalno koristili lanena vlakna kao kvalitetnu zamenu za skuplji materijal – pamuk. Iz semena koje je ostajalo, nakon prerade lana vremenom su počeli da koriste ulje u ishrani.